Marathonet är en gammal tävling med rötter i det antika Grekland cirka 400 innan kristus. I över 2000 år har denna tävling varit populär, en status inom sportvärlden som bara ökat på senare tid. Ett marathon sträcker sig 42 195 meter, något som för många låter som en lång distans. För vissa andra är detta inte tillräckligt, vilket är varför många mer extrema versioner av marathonet har uppkommit.  Idag finns det tävlingar där deltagarna måste springa 100 kilometer i bergsterräng, delta i flera dagar långa löptävlingar och mycket mer. Några av de mer populära versionerna av dessa extrema löpningstävlingarna är Ironman och ultramarathon.

Ironman är en tävling i triathlon. I såväl ett traditionellt triathlon som i en Ironman tävlar deltagarna i grenarna simning, cykling och löpning. I en Ironman, i Sverige även känd som en Järnman, springer deltagarna ett marathon på de klassiska 42 195 meterna, simmar 3,86 kilometer och cyklar 180,2 kilometer. Varje år hålls Ironman World Championships, världsmästerskapen i Järnmannen, på Hawaii i staden Kailua-Kona. 2016 års segrare av världsmästerskapen i Järnmannen var schweiziske Daniela Ryf för kvinnorna och Tyske Jan Frodeno för män. Rättigheterna till tävlingen och namnet Ironman ägs av det privata företaget World Triathlon Corporation vilket innebär att tävlingarna inte räknas som officiella då de icke godkänns av International Triathlon Union.

Ett ultramarathon är en löptävling som har en distans längre än det traditionella marathonet på 42 195 meter. Då termen ultramarathon täcker alla löptävlingar längre än ett vanligt marathon kan det ta många former. Det finns ultramarathon där tävlanden ska springa en viss sträcka på så kort tid möjligt och även tävlingar där tävlanden ska springa på lång sträcka möjligt under ett visst tidsspann. Några vanliga längder på ett ultramarathon är 50 och 100 kilometer och i länder med imperialistiska systemet 50 och 100 miles. Ultramarathon kan även ta form av så kallade 24 timmars marathon där tävlanden deltar i ett dygn.

Det finns självklart flera andra typer av extrem löpning. Möjligen ett av de mest extrema loppen är den kanadensiska tävlingen Yukon Arctic Ultra där deltagarna springer 69.2 miles genom cirka 40 minusgrader med sin egen packning på ryggen. I sitt ursprungsland Grekland finns det ytterligare ett extremt marathon. I ett Spartathlon springer deltagarna de 246 kilometrarna mellan de två städerna Sparta och Aten. Då denna tävling utförs i solsemester-resmålet Grekland är tävlingen inte bara lång utan utförs även i extrem hetta.  Det kanske mest extrema loppet i USA är Hardrock 100 mile. Som namnet föreslår springer deltagarna 100 miles i Colorado’s bergiga natur.

För att sammanfatta det hela så är marathon och andra lopp en gammal tradition som levt kvar sedan de antika grekernas tid. Sedan det första marathonet sprangs cirka 400 f.kr. Har nya versioner av den gamla tävlingen uppkommit som exempelvis ultramarathon och triathlon. Ett exempel på ett extremt triathlon är världsmästerskapen i Ironman som utförs på Hawaii varje år. Löpning är en sport som är populär över hela världen, extrema löpningstövlingar utförs såväl i Nordamerika som Europa och i andra världsdelar.