Ett Marathon är en löptävling på 42 195 meter. Denna idrottsgren av funnits i över tusen år och under dess långa livstid har flera versioner av den uppkommit. Idag kan den som vågar ge sig på ett ultramarathon, marathon längre än 42 195 meter som ibland utförs i extrema naturförhållanden eller triathlon där deltagarna, utöver själva löpningen, även måste simma och cykla. Idag finns det olika marathon att delta i runt om i världen, allt från stekheta marathon i dess hemland Grekland till iskalla marathon i Kanadas vildmark. Det går otvivelaktigt att påstå att marathon är ett folkkärt idrottsfenomen, men varför?

Marathonet härstammar från det antika Grekland. Det sades att den grekiske budbäraren Philipides sprang hela vägen mellan de grekiska städerna marathon och Aten, vilket är vart tävlingen fått sitt namn. marathonet blev först populärt bland allmänheten under det första olympiska spelen år 1896 då det var en av grenarna. Tanken bakom att inkludera marathonet i OS var att hylla det ärofyllda antika Grekland. marathonet var även revolutionerande på det sätt att det var en av dem första officiella långdistans loppen där kvinnor fick delta. Den exakta längden av ett marathon har ändrats lite under tidens gång, men från 1925 har längden 42 195 varit konstant.

Idag finns det många olika marathon att delta i runt om i världen. Det finns lopp genom städer, öknar och snötäckta berg. Ett av dem mest berömda moderna Marathonen är New York Marathon där deltagarna springer genom stadens fem berömda stadsdelar; Queens, Bronx, Brooklyn, Staten Island och Manhattan. Många andra städer har sitt egna marathon. Marathon des Sables är ett ultramarathon som pågår i sex dagar där deltagarna ska löpa genom Marockos stekheta öken. Ett annat modernt marathon är det iskalla marathonet där de våghalsiga deltagarna springer 42 195 meter i Nordpolens iskalla klimat. Då detta marathon utförs i ett så extremt klimat finns det möjlighet att bara utföra ett halvmarathon.

Vad är det som har fått generationer av människor att älska marathon? Utöver att få träning och upptäcka nya platser kanske den mest spännande delen av ett marathon är alla människor man får chansen att träffa. Inte bara får man uppleva den mäktiga känslan av gemenskap till dem andra deltagarna utan publikens hejarop kan vara det mest uppmuntrande ljudet i världen. Utöver alla människor man lär känna får man uppleva nya miljöer, att springa genom omgivningar som ett blomstrande Tokyo eller Berlin är en upplevelse bara i sig. marathon är inte bara roliga, utan även utmanande. I alla generationer har den funnits och kommer att finnas folk som söker sig till utmaningar, det är spännande och lärorikt på samma gång.

Marathon är alltså ett lopp som har sina rötter i antika Grekland och har funnit popularitet från att vara en gren i OS. Från det originella marathonet mellan Sparta och Aten har nya versioner uppkommit och dagens löpare har chans att springa ett marathon nästan var dem vill. Att delta i ett marathon är en upplevelse ur många olika aspekter, man lär känna nya vänner och nya miljöer på ett helt nytt sätt, vilket är varför det än idag är ett av världens mest populära sportfenomen.